Monday, April 22, 2013


Penyandang kerusi parlimen P108 Shah Alam Khalid Samad (PAS) yakin pengundi di sini akan membuat pilihan terbaik dan tepat dengan memilihnya sebagai wakil rakyat dalam Pilihan Raya Umum Ke 13 nanti.

Walaupun dikatakan bertanding di kerusi panas dan berdepan saingan sengit daripada lawannya, Datuk Zulkifli Nordin(BN), Khalid optimis pengundi bijak menilai wakil mana yang mampu membawa suara mereka.

“Saya pasti rakyat dan pengundi penggal lepas dapat menilai prinsip dan pencapaian saya selaku ahli parlimen di sini.

“Tidak perlu pula saya bercerita tentang lawan saya, saya yakin rakyat pun sudah tahu dan kenal siapa dia termasuk keperibadiannya yang ekstrimis.

“Rakyat dan pengundi Shah Alam pasti bijak membuat pilihan,” tegas beliau yang ditemui sejurus selesai pengumuman calon dibuat di Pusat Penamaan Calon Parlimen Shah Alam di Dewan Besar Tanjung di sini pagi tadi.

Sementara itu, beliau turut membangkitkan isu kedudukan penyokong kedua parti Pakatan Rakyat (PR) dan BN yang ditempatkan secara tidak adil.

Sewaktu pengumuman calon dibacakan, Khalid dilihat membantah dan meminta agar penyokong PR ditempatkan dengan lebih dekat agar mereka dapat mendengar pengumunan dibuat, peluang sama yang dinikmati penyokong BN.

“Mereka (penyokong PR) diletakkan jauh, speaker juga diletakkan jauh daripada mereka, kemudian ada pula diletakkan lori seolah-olah menghalang pemandangan penyokong.

“Sebab itu saya minta agar kedudukan mereka diubah, dan akhirnya setelah dipersetujui mereka dapat juga ke hadapan sedikit berbanding kedudukan asal,” protesnya.

Bagaimanapun, proses penamaan calon berjalan lancar dan pihak petugas keselamatan berjaya mengawal.

Pada PRU 12 lalu, Khalid memperolehi 33, 356 undi berbanding lawannya dari BN, Datuk Seri Abdul Aziz Shamsuddin yang cuma mendapat 24, 042 undi, menyaksikan majoriti sebanyak 9,314 undi.

Lawannya pula, Zulkifli yang juga Naib Presiden Pertubuhan Perkasa, pada PRU lalu menang kerusi parlimen Kulim Bandar Bharu, Kedah di atas tiket PKR sebelum menjadi sebagai calon bebas.

Parlimen Shah Alam mempunyai 99, 957 senarai pengundi berdaftar dan 70 peratus daripadanya adalah Melayu.

0 comments:

Post a Comment

Google+ Followers

Pengikut